POSTCARD FROM MONTENEGRO- BUDVA

h&s1

h&s1

 

Zasigurno postoji posebno jaka spona između mora i mene, da budem još jasnija, Crnogorskog/ Jadranskog mora. Rekla bih da to ima veze sa izuzetno čestim odlascima na ovaj deo Mediterana, još u detinjstvu i sa svim predivnim sećanjima vezanim za taj period.

Upravo zbog ovoga vremenom mi se razvio, pa u najmanju ruku neobičan osećaj, a to je da ako ne odem do mora u Crnu Goru uopšte nemam osećaj da sam te godine i videla more. Zato se uvek potrudim da makar na kratko “skoknem” do tamo i utolim svoju morsku žeđ.

 

h&s13

h&s12

 

Slobodno mogu da kažem da ne postoji godišnje doba koje nisam iskusila na primorju i definitivno stojim iza tvrdnje da mi je svako interesantno. Da, čak i oni periodi u kojima vetrovi i kiše dominiraju. Ništa me ne ometa u kompletnom prepuštanju mirisima, zvukovima i bojama koje samo more ima. A sve pomenuto za mene znači mir i toplinu svake, pojedinačne ćelije.

 

h&s11

h&s9

h&s8

Ovu godinu rešili smo da dočekamo uz morske talase ili kako mi presimpatično zvuči, “pjenu od mora”.

Kompletan tamošnji boravak bio je jako šarenolik, ali ovde sam rešila da podelim jedan budvanski dan. Kako bih ovu posetu Budvi učinila malo drugačijom od prethodnih, rešila sam da otkrijem pet novih činjenica, koje do  tada nisam znala, o ovim gradiću. A zašto bih ih čuvala samo za sebe? Nadam se da će vam bar jedna biti zanimljiva, a ukoliko biste želeli da listu dopunite još kojom informacijom, samo napred. Ja se tome već radujem.

h&s5

 

h&s3

h&s4

Dakle, radi se o sledećim činjenicama:

 1. Legenda o nastanku Budve veže se za mitsku licnost Kadmu, koji je u potrazi za svojom sestrom, Evropom, otetom od strane Zevsa, osnovao grad Tebu u kom je dugo vladao sa suprugom Harmonijom. U starosti su proterani iz tog grada i volovskom zapregom su otišli u zemlju Enhelejaca, gde su osnovali grad Bouthoe, odnosno današnju Budvu. 
 2. Stari grad Budva, sagrađen je pre 2500 godina na kamenitom poluostrvu.
 3. 1979. Godine Stari grad je zadesio razoran zemljotres koji je od 400 građevina, samo 8 ostavio netaknutim. Oporavak je trajao 8 godina.
 4. Rt Skočiđevojka, (čiji sam naziv primetila nebrojeno puta i svaki put se čudila njegovoj neobičnosti, konačno shvatam) se nalazi blizu Budve, a ime se veže za devojku, koja je čekajući svog izabranika, odbijala da bude sa bilo kim drugim. Kako bi zaobišla nametnute udaje, skočila je sa rta u more, verujući da će na taj način uvek biti sa njim.
 5. Budva je 2300 sati godišnje obasjana suncem.

Svakako je zanimljivo proći kroz grad, ali sa osveženim znanjem. Probajte i sami. 🙂

h&s2

h&s10

 

Za sam kraj bih kratko i da se osvrenem na stvari koje sam nosila. Prosto ne može bez toga. 🙂 Zimi su kaputi ključni i gotovo po pravilu se izdvoji jedan ili dva koja tokom sezone neprestano nosim. Moram priznati da ovaj sa sličica dominira već nekoliko godina. Ne znam da li mi je omiljeniji kroj, boja ili materijal, ali ono što sigurno znam je da ga obožavam. Ono što sam ove zime otkrila su trikotažne haljine. Na lepu čarapicu i dobru, nesvakidašnju cizmu su mi sjajne. A ako na sve to dodam Hats and Soul šešir, za koji dodatna pojašnjenja nisu potrebna (a nesto više reči možete videti ovde), osećaj zadovoljstva je kompletan.

 

h&s7

Ukoliko ste bar malo uživali listajući ovu stranicu, ja sam, najiskrenije presrećna.

Do sledećeg čitanja budite inspirisani i nasmejani.

Sanja

 

WEARING:

Coat: MAX MARA ; Dress: NEW YORKER; Scarf: NEW YORKER; Hats: HATS AND SOULBoots: PAPARAZZO

 

8 Comment

 1. Maja says: Reply

  Divan tekst i jos lepse slikice:)
  Pozdrav,
  Maja

  http://www.mycosmosoul.com

  1. sanja says: Reply

   Draga Majo,
   Puno hvala na lepim recima.
   Mnogo mi je drago da tako mislis, prvom prilikom pogledacu i tvoje online mestasce, 🙂

 2. Sanjolina says: Reply

  Bravisimoo 🙌💥👏💕

  1. sanja says: Reply

   Thanks-ic Saks 🙂 <3

 3. […] napominjem udobnih i nekog od raznih, toplih i prijatnih džempera (mada kao što spomenuh ovde i trikotažne haljice se ukpalaju u to pravilo). Džemperi su mi definitivni zimski favoriti. […]

 4. […] ispunjavaju sve željeno. Konkretno, ove zime su dominirala tri. Jedan ste imali prilike da vidite ovde, drugi je apsolutno bio najprimetniji na Instagramu, u šta se i sami možete uveriti ukoliko […]

 5. I must say you have high quality articles here.
  Your blog should go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Etorofer’s strategies

  1. sanja says: Reply

   Thanks 🙂

Leave a Reply